Da li šteti bateriji kada je telefon na punjaču, a koristim ga?

loading…

Litium-Ion baterije u mobitelu, tabletu pa čak i laptopu možete puniti dok koristite uređaj. Korištenje ne šteti kada se uređaj puni, već je važno da ne kupujete punjač koji nije od poznate marke ili vaše marke uređaja (originalan punjač). Posljedica korištenja mobitela ili tableta dok se puni će biti naravno sporije punjenje.

Igranje igara i korištenje sličnih naprednih aplikacija prilikom punjena možda i nije najpametnije. Zagrijavanjem uređaja baterija se širi a općenito nije poželjno da se baterija previše zagrijava (jer se tako u ekstremnim situacijama može zapaliti). Trudite se da mobitel ne izlažete visokim temperaturama – ne ostavljajte ga na suncu ili blizu jačeg izvora topline. Prednost je što su novije baterije sve otpornije na visoke temperature.

Postojali su (statistički gledano) vrlo rijetki slučajevi da je mobitel (iPhone, pa čak i Android smartphone) eksplodira dok se koristi na punjaču. No, izvori navode kako je razlog eksplozije bio punjač nepoznate marke koji je korišten umjesto originalnog.

Poželjno je da se mobitel i baterija “odmore” jednom tjedno. To znači da ga trebate svako toliko izgasiti na par sati (preko noći primjerice). Također, nemojte čekati da se baterija potpuno isprazni – bolje je dopunjavati bateriju svako malo.

loading…

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*